duminică, 8 decembrie 2013

Ciorba de varza cu afumatura



E decembrie deja si desi nu a prea nins, se simte frigul. Ciorba acesta e numai buna pentru zilele friguroase de care cu siguranta vom avea parte.
Nu stiu altii cum fac aceasta ciorba, insa mie imi place cu mult marar, cimbru si neaparat acra. Trebuie sa recunosc ca am " furat" ideea de la cumnata mea la care am gustat-o prima data si mi-a placut tare mult asa incat, am vrut sa o incerc si eu. I-am cerut reteta si de cativa ani, cand avem pofta de ciorba de varza, fac aceasta reteta.

Timp de pregatire: 15 minute
Timp de gatire: 1h 30 min
6 portii

Ingrediente:

- 500 g costita afumata ( se poate folosi orice fel de carne afumata)
- 350 g varza ( cruda sau acra)
- 400 ml suc de rosii ( facut in casa sau din comert)
- 1 morcov
- 1 ceapa
- 1 ou
-  4 litri de apa
- 1 legatura de marar
- zeama de la o jumatate de lamaie ( un bun inlocuitor pentru bors sau zeama de la varza acra)
- sare, piper, cimbru, foi de dafin


Mod de preparare:

Cum am mai spus, eu am folosit costite de porc pe care le-am portionat si le-am pus la fiert intr-o oala cu 1 litru de apa. Le vom lasa sa fiarba pentru aproximativ 30 de minute.


In acest timp, curatam varza si tocam atat cat avem nevoie pentru ciorba. In cazul meu, am folosit 350 g de varza. 


Curatam o ceapa si un morcov. Ceapa o tocam marunt iar morcovul il putem taia rondele si le punem la calit intr-o oala in care incingem 2 linguri de ulei. Dupa 2 minute adaugam sucul de rosii, frunzele de dafin si piperul. Mai lasam 2-3 minute, timp in care amestecam.



Adaugam varza, piper, apa folosita la fierberea carnii si completam cu inca 3 litri de apa. Tot acum punem si cimbru.



Acoperim oala cu un capac si lasam totul la foc mic pentru 50-60 de minute, timp in care vom verifica daca varza este fiarta.

Pe la jumatatea timpului specificat punem si carnea. Nu o punem de la inceput pentru ca ar fierbe mult prea mult si nu este cazul ( dar daca folositi altfel de carne decat coaste afumate, atunci puteti sa o puneti din momentul in care ati pus varza).


Tot acum veti pune si zeama de la o lamaie. Eu nu am avut zeama de varza acra si nici bors, dar va asigur ca zeama de lamaie este un bun inlocuitor si ciorba iese la fel de gustoasa.

Ciorba va fi gata in aproximativ 1h 30 minute.

La final, vom bate un ou intr-un bol si vom toca o legatura de marar pe care le vom punem in oala. Amestecam si oprim focul.



Pofta buna!










Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu