joi, 31 octombrie 2013

Supa crema de conopida si praz



De ce conopida?

- Regleaza tensiunea arteriala.
- Previne cataracta.
- Calmeaza ticurile nervoase.
- Previne formarea cheagurilor de sange.
- Intareste imunitatea.
- Echilibreaza flora intestinala.
- Combate constipatia.
- Excelent aliment in regimurile supraponderalilor.
- Impiedica sclerozarea peretilor arterelor.

De ce praz?

- Diminueaza colesterolul.
- Elimina apa in surplus din tesuturi.
- Utilizat in indepartarea rosetii tenului.
- Este foarte eficient in eliminarea viermilor intestinali.
- Este foarte eficient, daca este mancat crud, pentru laringe si faringe.
- Este un bun laxativ.


Dragilor, avand in vedere informatiile nutritioniste de mai sus, o supa crema este ideala mai ales pentru sezonul acesta de toamna.

Ingrediente:

-       1 conopida ( 1kg)
-       1 praz mai mare din care veti folosi doar partea alba(daca nu, puteti folosi partile albe de la doua bucati de praz, la fel ca in imaginea de mai jos)
-        2 litri de apa calduta
-        ulei
-       sare, piper
-       optional putina vegeta( 1-2 lingurite);
-       paine pentru crutoane( in functie de cat se doreste)

Mod de preparare:

Desfacem conopida in buchetele mici si o lasam intr-un bol cu apa rece pentru aproximativ 15-20 de minute.




In acest timp, curatam prazul si il taiem rondele subtiri.
Calim prazul in putin ulei, la foc mic pentru aproximativ 4 minute. Nu trebuie lasat sa prinda culoare!




Adaugam conopida pe care o scurgem in prealabil si peste acestea punem cei 2 litri de apa calduta. Avem grija sa punem capacul la oala si pentru urmatoarele 40-50 de min lasam totul, la foc mic, pe aragaz. Dupa acest timp, conopida ar trebui sa fie patrunsa complet( gustati o bucatica din ea si va veti da seama daca este sau nu gata; nu trebuie sa fie crocanta, ci moale).

Luati oala de pe foc si strecurati supa. Conopida si prazul scoateti-le intr-un bol de plastic , iar cu ajutorul unui blender vertical( se poate folosi si un robot de bucatarie, nu neaparat un blender vertical) pasati totul si adaugati putin cate putin din supa pana obtineti consistenta dorita. Mai puteti sa pasati totul direct in oala, dar eu am preferat sa separ supa de conopida si praz pentru a nu atinge cu blenderul oala. In plus, e mai bine sa pasati prima data legumele si apoi sa adaugati supa. In acest fel, veti obtine fix consistenta pe care o vreti si nu veti regreta ca ati pus prea multa apa si supa crema a iesit prea lichida.


Dupa ce ati pasat legumele si aveti supa gata, adaugati totul in oala si mai lasati la fiert pentru inca 10-15 min, timp in care veti amesteca in oala.

La final, se opreste focul, oala se ia de pe aragaz si se lasa acoperita. In acest timp, puteti praji cateva felii de paine la cuptor sau la toaster.
Eu am preferat sa le pun in toaster, dar daca optati pentru cuptor, nu este nicio problema. Pentru ca am avut doua bucati de praz, am taiat cateva felii si le-am pus deasupra bolului cu supa crema alaturi de painea prajita.

O minunatie de supa pe care v-o recomand! Usoara si ideala pentru timpul rece de afara.

Pofta buna!







duminică, 27 octombrie 2013

Oua in chifle




Cine a fost prima data? Oul sau gaina? O intrebare amuzanta pe care probabil majoritatea am auzit-o la un moment dat. Totusi, ouale sunt folosite in bucatarie, savurate in diferite forme: prajituri, aluaturi, supe, gustare matinala...

Ei bine, aici vroiam sa ajung... la micul dejun pe care eu azi am vrut sa il fac diferit.

Ingrediente:
- chifle ( in functie de cat de pofticiosi sunteti)
- oua ( in functie de cate chifle aveti)
- putin bacon
- cascaval ras
- sare si piper dupa gust.

Mod de preparare:

Taiem capacul la fiecare chifla si scoatem cu grija miezul( capacele nu se arunca). Punem cate un ou in fiecare chifla, adaugam bacon taiat felii subtiri, cascaval, sare si piper. Le asezam intr-o tava si le bagam la cuptor( pe care in prealabil l-am incalzit), la foc mic, pentru 20 de minute( in functie de ce cuptor aveti, verificati-le sa nu cumva sa le ardeti).



Dupa 15 minute, adaugam in tava si capacele peste care am presarat cascaval ras. Dupa cateva minute scoatem tava si lasam chiflele sa se raceasca putin.

Le putem servi cu ardei si rosii.

Pofta buna!






sâmbătă, 26 octombrie 2013

Saratele cu chimen si cascaval



Un aperitiv ideal, usor de facut, la mare cautare si care merge pe post de rontaiala in fata televizorului, langa o bere sau drept o gustare in orice moment. Desi nu am mai facut de mult, in copilarie imi placea la nebunie sa le prepar, iar de data asta am zis sa fac si cateva poze ajutatoare!

Ingrediente:

- 250 de grame de margarina ( eu am folosit Rama Maestro)
- 2 oua ( cel de al doilea ou il folosim la final pentru a unge aluatul)
- 1 plic de drojdie uscata
- faina cat cuprinde
- 2 linguri de otet
- 1/2 ceasca cu apa minerala
- 1 lingura rasa de sare( daca le preferati mai sarate, incercati compozitia si daca mai doriti, puteti adauga).
-  chimen si cascaval ( puteti folosi si mac sau susan)



 Mod de preparare:

Amestecam margarina, care in prealabil a stat la temperatura camerei timp de aproximativ o ora, cu sarea si otetul. Adaugam drojdia, chimenul, apa minerala si incepem sa punem treptat faina pe care aveti grija sa o cerneti prima data. Vom adauga faina pana in momentul in care nu ni se mai lipeste aluatul de degete ( aproximativ 300 de grame de faina). Framantam un aluat nu foarte tare, dar nici foarte moale pe care il vom lasa acoperit pentru o ora si jumatate. E de preferat sa fie cald in bucatarie pentru a ne creste si aluatul.


Dupa ce aluatul s-a dospit, il intindem in foi de aproximativ 1/2 cm grosime. 



Ungem cu ou si putem sa mai adaugam chimen ( daca considerati ca nu e suficient ce ati adaugat la inceput in aluat). Eu am ras cascaval peste si am inceput sa tai betisoare. 





Intre timp, punem foaie de copt in tava si adaugam aluatul taiat betisoare( sau sub orice altfel de forme doriti). Dam la cuptor pentru aproximativ 15-20 de minute, la foc mediu spre mic ( timpul de coacere depinde de cuptorul pe care il aveti). La final trebuie sa aiba o culoare aurie.

Pofta buna!



luni, 21 octombrie 2013

Un cuvant de inceput




Salut!


Nu stiu de ce mi se parea greu sa creez un blog :).. Iata ca azi am reusit sa mi-l creez :) Probabil ca nu am avut rabdarea necesara...azi se pare ca am avut-o :) Voi incerca pe parcurs sa il gestionez cat mai corect posibil. Acum incerc sa ma acomodez cu el. Deci, acordati-mi un pic de timp si nu fiti duri cu jurizarea :)

Numele meu este Mirela Ghitiu ... " Mio" este mai degraba un nickname pe care l-am primit la un job mai vechi si care mi-a placut. De aceea am vrut sa il folosesc si pe acest blog.

Imi place sa gatesc. In lipsa blog-ului, obisnuiam sa imi postez reusitele culinare pe pagina personala de Facebook. Mai multi prieteni si cunostiinte mi-au recomandat sa imi fac totusi si un blog culinar. Sper sa nu le insel asteptarile si sa fie cu totii multumiti de ce vor vedea aici.

Daca aveti intrebari, le astept cu mare drag si voi incerca sa va indrum pe cat posibil, astfel incat sa va reuseasca si voua retetele pe care le veti gasi aici.

Deci, incercati sa il urmariti ori de cate ori aveti nevoie de o reteta noua, de un sfat.

Bafta in bucatariile voastre!

Mio