joi, 31 octombrie 2013

Supa crema de conopida si praz



De ce conopida?

- Regleaza tensiunea arteriala.
- Previne cataracta.
- Calmeaza ticurile nervoase.
- Previne formarea cheagurilor de sange.
- Intareste imunitatea.
- Echilibreaza flora intestinala.
- Combate constipatia.
- Excelent aliment in regimurile supraponderalilor.
- Impiedica sclerozarea peretilor arterelor.

De ce praz?

- Diminueaza colesterolul.
- Elimina apa in surplus din tesuturi.
- Utilizat in indepartarea rosetii tenului.
- Este foarte eficient in eliminarea viermilor intestinali.
- Este foarte eficient, daca este mancat crud, pentru laringe si faringe.
- Este un bun laxativ.


Dragilor, avand in vedere informatiile nutritioniste de mai sus, o supa crema este ideala mai ales pentru sezonul acesta de toamna.

Ingrediente:

-       1 conopida ( 1kg)
-       1 praz mai mare din care veti folosi doar partea alba(daca nu, puteti folosi partile albe de la doua bucati de praz, la fel ca in imaginea de mai jos)
-        2 litri de apa calduta
-        ulei
-       sare, piper
-       optional putina vegeta( 1-2 lingurite);
-       paine pentru crutoane( in functie de cat se doreste)

Mod de preparare:

Desfacem conopida in buchetele mici si o lasam intr-un bol cu apa rece pentru aproximativ 15-20 de minute.




In acest timp, curatam prazul si il taiem rondele subtiri.
Calim prazul in putin ulei, la foc mic pentru aproximativ 4 minute. Nu trebuie lasat sa prinda culoare!




Adaugam conopida pe care o scurgem in prealabil si peste acestea punem cei 2 litri de apa calduta. Avem grija sa punem capacul la oala si pentru urmatoarele 40-50 de min lasam totul, la foc mic, pe aragaz. Dupa acest timp, conopida ar trebui sa fie patrunsa complet( gustati o bucatica din ea si va veti da seama daca este sau nu gata; nu trebuie sa fie crocanta, ci moale).

Luati oala de pe foc si strecurati supa. Conopida si prazul scoateti-le intr-un bol de plastic , iar cu ajutorul unui blender vertical( se poate folosi si un robot de bucatarie, nu neaparat un blender vertical) pasati totul si adaugati putin cate putin din supa pana obtineti consistenta dorita. Mai puteti sa pasati totul direct in oala, dar eu am preferat sa separ supa de conopida si praz pentru a nu atinge cu blenderul oala. In plus, e mai bine sa pasati prima data legumele si apoi sa adaugati supa. In acest fel, veti obtine fix consistenta pe care o vreti si nu veti regreta ca ati pus prea multa apa si supa crema a iesit prea lichida.


Dupa ce ati pasat legumele si aveti supa gata, adaugati totul in oala si mai lasati la fiert pentru inca 10-15 min, timp in care veti amesteca in oala.

La final, se opreste focul, oala se ia de pe aragaz si se lasa acoperita. In acest timp, puteti praji cateva felii de paine la cuptor sau la toaster.
Eu am preferat sa le pun in toaster, dar daca optati pentru cuptor, nu este nicio problema. Pentru ca am avut doua bucati de praz, am taiat cateva felii si le-am pus deasupra bolului cu supa crema alaturi de painea prajita.

O minunatie de supa pe care v-o recomand! Usoara si ideala pentru timpul rece de afara.

Pofta buna!







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu