vineri, 1 noiembrie 2013

Sarmalute in foi de varza cu afumatura



Grecii, albanezii, croatii, turcii si nu in ultimul rand noi, romanii, le gatim. Noi le stim sub denumirea de " sarmale", grecii le numesc " sarmalaki" si tot asa...  Cu toate acestea nu stim care au preluat primii acest deliciu culinar sau daca au fost reinventate in zona balcanica de un anume popor.

Ce stim este ca asa cum sarmalele croate difera de cele bulgaresti, la fel difera si cele oltenesti de cele moldovenesti. 

Eu o sa va dau reteta pe care o folosesc de ani de zile si care nu mi-a dat gres niciodata.

Ingrediente:

- 2 kg de varza acra
- 1,200 kg carne de porc tocata
- 400 g afumatura ( eu am folosit ceafa de porc)
- 2 cepe potrivite
- 150-200 g orez 
- 50 ml ulei
- 4-5 crengute de cimbru( pe acestea le puneti printre sarmale, in oala)
- 10 g cimbru ( pe acesta il adaug in compozitia pentru sarmale)
boabe de piper ( 10-15 boabe, le veti adauga printre sarmale, in oala)
- 5-6 linguri de pasta de tomate
sare, piper si boia dupa gust
- 4-5 foi de dafin


Mod de preparare:

Daca stiti ca vreti sa pregatiti sarmale, primul lucru pe care il faceti este sa verificati cat de sarata este varza. Daca este mult prea sarata, tineti cont de acest aspect si nu puneti in compozitia de carne prea multa sare, iar varza trebuie pusa in cateva randuri de apa rece. Eu de obicei o pun intr-un vas cu apa rece si pentru aproximativ 2 ore schimb treptat apa din acel vas. Un rezultat bun veti obtine daca veti desface frunzele si nu veti alege sa puneti varza intreaga la desarat. In acest fel, veti fi siguri ca varza nu este sarata.

Bun... dupa ce ati facut-o si pe asta, va apucati de treaba!

Tocati ceapa marunt si o puneti intr-o tigaie incapatoare, in care ati pus uleiul in prealabil. Se adauga un praf de sare si se soteaza 3-4 minute dupa care veti pune putina apa.


Lasati apa sa se evapore si adaugati orezul peste care veti pune un pahar de apa. 
Se adauga cimbru, piper, boia si putina sare si se lasa totul la foc mic pana cand apa va fi absorbita de orez dupa care vom adauga carnea tocata si vom mai lasa cateva minute pe foc, pana cand carnea isi va schimba culoarea si va scadea un pic din grasime(aproximativ 10 minute). In tot acest timp se amesteca pentru a nu se prinde sau arde compozitia. La final, luati tigaia de pe foc si lasati-o sa se raceasca putin.





Intr-un bol mic puneti pasta de tomate si pentru ca este destul de groasa, puneti putina apa. Amestecati astfel incat pasta de toamate sa fie putin mai lichida, dar nu cu mult. O veti folosi mai tarziu.

Va alegeti oala in care vreti sa asezati sarmalele( una incapatoare) si adaugati intr-un strat o parte din varza pe care ati tocat-o inainte ( eu folosesc miezul de la varza). Peste aceasta, puneti cateva boabe de piper, foi de dafin, cateva crengute de cimbru si putina pasta de tomate.

Din acest moment, incepeti sa impachetati sarmalutele si le adaugati in oala, peste acest pat de varza tocata si condimente, la fel ca in poza de mai jos.

Dupa ce veti aranja primul rand de sarmalute,veti adauga in mijloc cateva felii din carnea afumata pe care ati ales-o ( daca nu aveti ceafa de porc, puneti orice altceva, dar sa se simta bine afumatura) si din nou crengute de cimbru, boabe de piper, foi de dafin si pasta de tomate( mie imi plac sarmalutele cu multa culoare, deci pun mai multa pasta de tomate).





Dupa ce primul rand a fost aranjat si condimentele adaugate, treceti la impachetat si aranjat urmatorul rand de sarmalute.

Oala mea imi permite doua randuri de sarmalute asa ca, in mijlocul primului rand de sarmale pun toata carnea afumata pe care o am, iar peste ultimul rand pun din nou aceleasi condimente ca si la primul si am grija sa pastrez cateva foi de varza pe care le asez deasupra. 



Adaug apa peste ele, la fel ca in poza si le pun la foc mic-mediu, pe aragaz, dar le puteti baga si la cuptor.
Varza pe care o folosesc la sarmalute stiu ca se face in aproximativ 3 ore. Eu va recomand ca dupa 2 ore de stat la foc mic-mediu, sa incercati una si sa vedeti cat de usor se taie. In acest fel va puteti da seama daca sunt gata sau mai trebuiesc lasate pe foc. 

Atentie! Daca pe parcursul fierberii apa va scadea, mai adaugati. Eu va recomand sa le gatiti la un foc mic spre mediu pentru a nu le arde si pentru ca sunt de parere ca mancarea nu trebuie grabita!

Se servesc neaparat cu mamaliguta , smantana si ardei iute...daca va place!

Pofta buna!







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu