duminică, 3 noiembrie 2013

Placinta cu dovleac


E toamna si nu puteam sa nu fac o placinta cu dovleac, fiind preferata mea. Mirosul de dovleac si scortisoara este imbietator. Cat timp am avut-o la cuptor, asa aroma placuta a fost in bucatarie si cu greu m-am stapanit sa nu o tai imediat ce am scos-o de la cuptor!

Va recomand sa faceti si voi una, mai ales ca anul acesta avem recolta mare de dovleac si pretul lui nu este deloc unul mare! 

Ingrediente:
- 2 kg de dovleac
- 400 g faina ( daca mai este nevoie, mai adaugati)
- 300 ml apa
- 100 g zahar tos
1 ou
- un praf de sare
- putin zahar pudra( pentru ornat)
- scortisoara



Mod de preparare:

Incepem bineinteles cu dovleacul pe care il curatam de coaja si il dam pe razatoare.
Il punem intr-o tigaie incapatoare, adaugam zaharul tos( pastram putin pentru a presera peste placinta inainte de a o baga la cuptor), scortisoara( cat mai multa , asta daca va place aroma la fel de mult ca si mie) si lasam totul la foc mic, pe aragaz, pentru aproximativ 10 minute. Ca o mica paranteza, eu nu procedez asa de fiecare data. Nu este neaparat nevoie sa caliti dovleacul. De data aceasta am zis sa incerc si asa , sa vad cum iese, dar de obicei doar il rad si il pun pe foaia de aluat, iar acolo presar zahar si scortisoara. Iese la fel de bun si asa.


Daca totusi alegeti sa caliti dovleacul putin, atunci dupa timpul specificat mai sus, opriti focul si dati tigaia la o parte sa se raceasca compozitia. 

Intre timp, intr-un bol puneti apa si incepeti sa adaugati treptat faina. Cand aveti totusi o consistenta, puneti oul si un praf de sare. Amestecati in continuare si adaugati restul de faina, tot treptat, pana veti obtine un aluat nelipicios si elastic. Daca mai e nevoie de faina, puteti sa mai adaugati, dar atentie, sa nu fie totusi prea tare.



In acest moment, va puteti pregati blatul de lucru. Il ungeti cu ulei si luati o parte din aluatul pe care il rulati cu ajutorul unui sucitor pana obtineti o foaie cat mai subtire posibil( sucitorul si toata bucata de aluat trebuie sa fie unse cu ulei altfel vi se va prinde aluatul de sucitor si foaia se va rupe). Atentie: nu folositi nici prea mult ulei pt ca va iese placinta prea uleioasa!


Foaia trebuie sa aiba masurile pe care le aveti la tava de copt.

Impartiti atat aluatul cat si compozitia de dovleac in parti egale si adaugati pe prima foaie o parte din dovleacul ras si calit. Rulati-l cu grija si puneti-l in tava de copt pe care ati asezat foaie de copt. Daca nu aveti foaie de copt, tapetati tava cu ulei si faina.





Procedati la fel pentru restul de foi si dovleac. 

Intre timp, incalziti si cuptorul si inainte de a baga placinta la cuptor, ungeti fiecare rulada in parte cu ulei si presarati zahar tos pentru a obtine o culoare frumoasa.
Focul trebuie sa fie dat la minim si placinta o veti tine aproximativ 50 de minute, in functie de cupotul dumneavoastra.

Se scoate din cuptor si se lasa la racit, nu se scoate din tava si nu se taie cat este fierbinte. Singurul lucru pe care il veti face este sa puneti un prosop curat peste tava pentru ca placinta tinde sa prinda o crusta tare. 

Dupa ce s-a racit, inainte de a o taia, adaugam putin zahar pudra.

Pofta buna!














Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu