sâmbătă, 2 noiembrie 2013

Iahnie de fasole cu afumatura


Iahnia de fasole este o mancare traditionala romaneasca ce se regaseste in mai toate zonele tarii, fiind nelipsita de la aproape orice petrecere a orasului . Sa nu uitam ca de Ziua Nationala a Romaniei este vedeta, alaturi de muraturi.

Ingrediente:

- 650 g fasole( de preferat cu bob mare)
- 500 g carne afumata ( la alegere, folositi ce doriti)
- 2 linguri de ulei
- 2 cepe medii
- 1 morcov
- 3 linguri pasta de tomate
- sare, piper dupa gust
- 3 foi de dafin
- verdeata( in functie de ce doriti sa folositi: marar, patrunjel, cimbru)



Mod de preparare:

Alegem fasolea si o spalam bine. Dupa care o punem la fiert intr-o oala cu apa. 


Daca stim ca fasolea fierbe mai greu, putem sa o lasam peste noapte in apa calduta si ne apucam sa o pregatim a doua zi. Sau o lasam in apa pentru cateva ore. Cum preferati!

Avem grija sa schimbam apa de cateva ori ( eu o schimb de 3 ori). Deja la a 3-a schimbare a apei, observ ca bobul a inceput sa devina mai moale, semn ca pot trece la urmatorul pas.

Curatam doua cepe si le tocam marunt. La fel procedam si cu morcovul, dar pe acesta il taiem in rondele potrivite ca marime. Intr-o tigaie in care punem 2 linguri de ulei, calim putin carnea afumata pe care inainte o feliem ( 2-3 minute in total , pe ambele parti). Scoatem carnea si in grasimea pe care si-a lasat-o punem ceapa la calit, adaugand un strop de sare. Atentie cu sarea pt ca afumatura este sarata si nu trebuie sa punem si noi prea multa sare. Ma bine verificam mancarea la final si daca nu este suficient de sarata, mai adaugam atunci. 




Ceapa o calim pentru putin timp, pana ce devine sticloasa si adaugam morcovul. Mai lasam putin. Adaugam piperul, foile de dafin si punem totul in oala in care fierbe fasolea. 


Lasam la fiert( foc mediu) si daca va fi nevoie, pe parcurs putem sa mai adaugam apa. Un sfat legat de apa: nu puneti prea multa apa pentru ca riscati sa va iasa iahnia mult prea lichida. Eu am folosit 3 litri si jumatate de apa, dar pe parcurs a mai scazut si la final am avut consistenta pe care o vroiam. Daca ati pus totusi cam multa, lasati oala fara capac si va scadea.

Ca timp de fierbere, nu as putea sa va spun sigur. Depinde de fasole. Puteti sa verificati bobul de fasole si sa vedeti cat de facut este. 

In total, la mine dureaza cam 3 ore, din momentul in care pun fasolea la fiert si pana o termin. Oricum , o sa stiti daca este gata pentru ca apa o sa inceapa sa se lege putin, in ideea ca se ingroasa un pic si tinde sa aiba usor consistenta unui sos. Intre timp, tocati o legatura de marar sau puteti folosi si cimbru uscat sau tarhon, patrunjel ... dupa gustul fiecaruia.


Cu 5 minute inainte de a stinge focul, adaugati pasta de tomate si verdeata. 
Luati oala de pe foc si lasati-o sa se raceasca putin inainte de a pune in farfurii!



Se serveste cu muraturi sau ceapa rosie...sau alba!

Eu am servit-o cu castraveti murati, de la soacra-mea ( sunt asa de buni) si cu paine facuta de mine ( reteta o puteti gasi aici http://retetemio.blogspot.ro/2013/11/paine-cu-cartofi-reteta-din-ardeal.html ).

Pofta buna!











Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu