miercuri, 29 ianuarie 2014

Mazare cu pui


Mancarea aceasta este una din preferatele mele. Simplu de facut, nu necesita mult timp si foarte gustoasa.

Timp de pregatire: 15 minute
Timp de gatire: 1h 30 minute
4 portii

Ingrediente:

- 2 pulpe de pui
- 500 g mazare
- 1 ardei
- 2 morcovi
- 2 cepe
- 100 g pasta de tomate
- sare, piper
- ulei
- 2 linguri de faina
- 1 legatura de marar


Mod de pregatire:

Spalam pulpele de pui si le taiem in doua. Obtinem patru bucati pe care le punem la fiert, intr-o oala cu apa si le vom tine acolo timp de aproximativ 30 de minute.


Intre timp, curatam legumele, le spalam si tocam ceapa marunt. La fel procedam si cu ardeiul, iar morcovii ii taiem rondele.



Punem intr-o tigaie putin ulei si adaugam ceapa dupa care adaugam morcovii si ardeiul.
Lasam totul la calit pentru 4-5 minute.



Intre timp, scoatem carnea si o punem intr-o alta oala peste care adaugam mazarea, legumele calite si acoperim cu apa in care a fiert carnea. Nu folosim toata apa pentru ca am avea o mancarea mult prea lichida. 


Acoperim oala cu un capac si lasam totul la foc mic spre mediu pana fierb toate.
In acest timp, pregatim un rantas din bulion si 2 linguri de faina. Amestecam bine si cu ajutorul unui polonic luam zeama din oala si punem peste rantas . Amestecam repede si continuam sa adaugam zeama pana cand aducem rantasul la o temperatura asemanatoare cu cea din oala. 


Cand avem temperatura ideala, punem totul in oala si amestecam bine. In acest fel obtinem un sos. Adaugam sare si piper.


Ne mai ramane sa tocam o legatura de marar si sa o punem peste mazare.



Nimic mai simplu.

Pofta buna!











Ciorba de pui cu lamaie si leustean



E frig afara si o ciorba calda e mai mult decat binevenita!Nimic complicat in prepararea ei si foarte gustoasa! Si acra, asa cum imi place mie!

Timp de pregatire: 20 minute
Timp de gatire: 2 ore
4 portii

Ingrediente:

- 8 aripioare de pui
-  1 cartof
- 1 ceapa
- 1 morocov
- 1 radacina de patrunjel
- 1 radacina de pastarnac
- 50 g telina
- 40 g taitei de casa
- 3-4 linguri de ulei
- zeama de la o lamaie 
- 4l de apa
- 1 legatura de leustean
- sare, piper


Mod de preparare:

Aripile se curata, se spala, le taiem varfurile si le punem in 4l de apa la foc mediu pentru aproximativ 30 de minute.


Intre timp, curatam legumele si le tocam pe rand. Cartoful il curatam si il taiem cuburi. La fel procedam cu telina pe care eu am scos-o la final din ciorba. De data aceasta am vrut doar sa isi lase aroma in ciorba.



Punem putin ulei intr-o cratita si adaugam ceapa pe care o calim pret de 2 minute dupa care adaugam restul de legume,in afara de cartofi. Lasam totul cam 4-5 minute.



Dupa ce carnea a fiert pe jumatate, cam 30 de minute, o mutam intr-un bol si strecuram apa in care a fiert printr-o strecuratoare, intr-o oala curata. Adaugam aripioarele din nou si punem legumele calite impreuna cu cartoful. 


Acoperim oala si lasam la foc mic pentru 40-50 de minute.

Dupa acest interval adaugam zeama de la o lamaie( mie imi place ciorba mai acra, dar daca vi se pare prea multa zeama de lamaie, atunci puneti prima data decat cantitatea de la o jumatate de lamaie si daca nu este suficient mai adaugati). Verificati de sare si piper.

Tot acum puteti pune si taiteii de casa. 


Intre timp tocam leusteanul si cand taitetii sunt fierti, punem si leusteanul.



In acest moment, ciorba este gata.

Pofta buna!
















Penne cu sunca si ciuperci



Dragilor, va recomand reteta aceasta de paste care este foarte simpla, gustoasa si rapida. Va mai ramane timp si de o plimbare dupa ce savurati o portie.

Timp de pregatire: 30 minute
Timp de gatire: 1 ora
2 portii

Ingrediente:

- 200 g paste integrale( Pennette Rigate)
- 200 g muschi file afumat
- 250 g ciuperci champignon
- 250 g ketchup normal
- 150 g ketchup picant ( ies suficient de picante)
- 100 g cascaval
- 1 ceapa mare
- 1 ardei rosu
- 3-4 linguri de ulei
- sare, piper


Mod de preparare: 

Incepem cu ciupercile pe care le curatam, le spalam si le punem intr-o tigaie gratar cu fata in jos prima data. Le lasam asa 15 minute, la foc mic dupa care le intoarcem cu fata in sus pentru alte 15 minute. Punem sare in fiecare ciuperca.




Intre timp, curatam ceapa, o taiem fasii si o calim in putin ulei pentru aproximativ 5 minute, la foc mic.



La fel procedam si cu ardeiul. Il taiem felii subtiri si il calim in putin ulei pana ce se inmoaie. Il vom punem separat intr-un bol.



In acest timp, pregatim carnea pe care o taiem felii subtiri si egale. Dupa ce am terminat cu ceapa, o punem intr-un bol si in aceeasi cratita punem putin ulei si adaugam carnea pe care o lasam 3-4 minute, pana ce prinde culoare, nu mai mult.



Dupa ce ni s-au racit ciupercile, le vom taia si pe acestea... tot felii subtiri si intr-o cratita incapatoare le vom pune pe toate.



Amestecam ingredientele bine, le lasam sa se " imprieteneasca" pentru 1-2 minute dupa care adaugam ketchup-ul. Punem sare( daca mai este nevoie) si piper dupa gust. 


Inainte de a ne apuca de pregatirea sosului, vom pune apa la fiert intr-o oala incapatoare si cand apa este fiarta, adaugam pastele pe care le lasam sa fiarba pentru aproximativ 10 minute. Adaugam putin ulei in oala astfel incat sa nu ni se lipeasca pastele de oala.

Cand avem pastele fierte si sosul terminat, punem pastele( bine stoarse de apa) intr-un bol incapator si peste ele adaugam sosul. 



Amestecam bine si le lasam asa pentru cateva minute timp in care radem cascavalul.

Se pun in farfurii si presaram cascaval sau parmezan, dupa preferinte. Merg cu un pahar de vin.

Pofta Buna!




















sâmbătă, 11 ianuarie 2014

Ciorba de fasole cu afumatura


Dragilor, revin cu o prima reteta pe acest an! Am cam lipsit in ultima vreme, dar promit sa va aduc retete noi pe blog mai ales ca sarbatorile de iarna le-am petrecut in frumoasa noastra Bucovina de unde am preluat cateva retete! Se putea altfel? Bineinteles ca nu am putut sa ma abtin si am intrat in bucatarie astfel incat sa cer cateva sfaturi si ingrediente pentru retete.

Dar pe acestea le voi prezenta in urmatoarea perioada. Deocamdata, incepem cu o ciorba de fasole cu afumatura.

Timp de pregatire: 10 minute
Timp de gatire: 3 ore
5 portii

Ingrediente:

- 700 g costita afumata
- 350 g fasole boabe
- 2 morcovi
- o ceapa
- 2-3 linguri de ulei
- 2 linguri pasta de tomate( sau 2-3 rosii proaspete/ la conserva)
- cimbru uscat ( puteti inlocui cu tarhon sau cu orice altceva, dupa preferinte)
- sare, piper


Mod de preparare: 

Puteti opta pentru orice fel de carne afumata. Eu prefer sa folosesc costita de porc la ciorba de fasole sau un rasol. 

Portionam costita in bucati egale si incepem cu fasolea pe care o spalam de cateva ori. Punem fasolea in oala in care vrem sa facem ciorba, adaugam apa peste si o fierbem in 3 ape... adica vom schimba apa in care fierbe fasolea de 3 ori inainte de a adauga celelalte ingrediente. 


De fiecare data cand schimbati apa, folositi apa calda si nu rece. Fasolea trebuie sa fiarba la foc mic, timp indelungat, oala fiind acoperita. In cazul meu, a durat cam 1h- 1h 30 de minute. 
Ce puteti sa mai faceti, este sa lasati peste noapte fasolea in apa, dar tot trebuie sa ii schimbati apa de cateva ori, insa timpul de fierbere o sa fie mai mic.

Cum nu stiam ca o sa gatesc ciorba de fasole, nu am lasat-o in apa cu o seara inainte. Oricum ar fi, mai mult de doua ore nu am fiert niciodata fasolea.

Intre timp, curatam morcovii si ceapa( daca aveti radacina de pastarnac si patrunjel, puteti sa puneti, eu nu am avut de data aceasta). Le spalam si tocam totul marunt.


Intr-o tigaie, punem 2-3 linguri de ulei si calim legumele pret de 2 minute. Punem si putina sare peste ele dupa care le vom adauga in oala in care fasolea a fost fiarta timp de aproximativ 1h si 30 de minute, in cazul meu.  Tot acum putem sa adaugam si costita afumata.



De la morcov, ciorba va capata o culoare placuta. Am uitat sa va spun, ca veti avea nevoie de aproximativ 3-4 litri de apa.

Adaugam tot acum cateva crengute de cimbru si pentru ca mie imi place foarte mult cimbrul, am ales sa frec cateva crengute intre palme astfel incat sa am si mai mult cimbru in ciorba :)


Vom lasa totul sa fiarba pana cand fasolea este facuta in totalitate si in acel moment adaugam fie rosii proaspete date pe razatoare, fie o cutie de 250g de rosii in suc propriu sau 2-3 linguri de pasta de tomate. 

De data aceasta, eu am folosit pasta de tomate, insa vara, cand dispun de rosii proaspete, prefer sa dau cateva rosii pe razatoare si sa le pun in ciorba. Orice am alege, punem cantitatile pe care le vrem astfel incat sa obtinem culoarea de rosu intens sau mai putin rosie. 


Tot acum, mai adaugam sare si piper, daca mai este nevoie si mai lasam totul pe foc pentru inca 10- 15 minute dupa care putem sa oprim focul si sa luam oala de pe aragaz.

Pofta buna!