marți, 26 noiembrie 2013

Supa crema de cartofi cu bacon


De cand am descoperit supele crema parca nu ma mai pot opri din a mai gati cate una .... si inca una.

Supa aceasta am vazut-o prima data pe un site din afara, iar recent am gasit-o la Edith's Kitchen pe site si am zis ca trebuie sa o incerc, doar ca am schimbat putin cantitatile.

Supele crema mi se par extrem de usoare si cu un grad scazut de complexitate. 

Timp de pregatire: 1h
Nr de portii: 6

Ingrediente:

- 1 kg de cartofi
- 250 g bacon
- 350 ml lapte
- 1 morcov mare ( 125 g)
- 50 g telina
- 1 ceapa mare
- 4 cani de apa
- 2 linguri de ulei
- sare, piper




Mod de preparare: 

Curatam cartofii, telina, morcovul si ceapa. Cartofii, telina si ceapa le taiem in cuburi potrivite si 
morcovul in rondele.  

Le punem intr-o oala impreuna cu 4 cani de apa, adaugam sare, piper si le lasam sa fiarba timp
de aproximativ 40 de minute( verificati daca legumele sunt fierte).

Intre timp, ne ocupam de bacon pe care il taiem in felii subtiri si il calim in putin ulei pana prinda culoare. Il vom lasa deoparte si il vom folosi mai tarziu.





Inainte sa ne apucam de pasat legumele, cu ajutorul unui blender vertical, vom scurge apa in care au fiert legumele( in oala lasam doar o jumatate de cana de apa, dar pastram totusi restul de apa pentru ca e posibil sa mai avem nevoie de ea la final daca supa este prea groasa).


Dupa ce am pasat legumele bine, incepem sa adaugam laptele si continuam sa ne folosim de blender si daca supa este mult prea groasa, mai adaugam din apa pe care am pastrat-o separat.


Adaugam sare, piper daca mai este cazul si baconul pe care l-am calit.


Se amesteca totul bine si se pune oala pe aragaz, la foc mic, pentru 5 minute. Avem grija sa amestecam des pentru a nu se arde supa crema.

La final, se ia oala de pe foc si se lasa sa se raceasca.

Va recomand sa o serviti cu ceapa verde taiata marunt si cu paine prajita ( crutoane).

Pofta buna!










duminică, 17 noiembrie 2013

Orez cu pui



Acum ceva timp am mancat ceva asemanator intr-un restaurant din Bucuresti. Mi-a placut foarte mult si am incercat sa vad daca mi-ar iesi si mie.

Ei bine, a iesit nemaipomenit de bine! Este o reteta extrem de usoara si rapida, suficienta pentru 4 persoane.

Ingrediente:

- 350 g piept de pui
- 200 g orez cu bob lung
- 400 g ciuperci
- 4 oua
- 1 legatura de ceapa verde
- sare, piper si putina boia



Mod de preparare:

Pieptul de pui se spala, se taie orice urma de grasime, il punem intr-o oala cu apa si il fierbem timp de 15-20 de minute. Adaugam putina sare, piper si putin ulei.


La fel procedam si cu orezul( vi-l recomand pe cel cu bob lung care nu se lipeste) pe care il punem intr-o oala cu sare, piper, putin ulei pentru a nu se lipi si apa cat sa il acopere. Il lasam asa timp de 20-30 de minute, la foc mic. Orezul va absorbi apa in totalitate, dar avem grija sa amestecam din cand in cand.


Intre timp, curatam ciupercile si le punem pe foc intr-o tigaie gratar. Prima data le vom aseza cu fata in jos. Nu este nevoie sa punem ulei. Dupa ce se fac pe aceasta parte, le intoarcem cu fata in sus si adaugam in fiecare ciuperca sare. Le mai lasam cateva minute dupa care le luam de foc si le taiem in felii subtiri. 




Dupa ce terminam ciupercile ne ocupam si de pieptul de pui pe care il vom taia in felii subtiri, vom pregati o tigaie cu putin ulei ( 4-5 linguri de ulei) si vom adauga pieptul de pui. Punem si un praf de boia de ardei iute. Il vom lasa asa, amestecand treptat, pentru aproximativ 5 minute dupa care vom adauga ciupercile taiate si amestecam totul din nou. Mai lasam pe foc inca 2 minute. Atentie, puiul nu trebuie sa capete o consistenta uscata. Daca mai e nevoie, mai punem putin ulei, insa nu trebuie sa fie nici foarte uleios.



Continuam cu orezul pe care il punem intr-un bol incapator si peste care adaugam pieptul de pui si ciupercile. 



In acest moment, mai avem nevoie de o omleta, pe care o pregatim din 4 oua amestecate intr-o tigaie peste care punem sare si piper dupa gust.



Adaugam omleta in bol. Tocam o legatura de ceapa verde si mai punem sare si piper, daca este nevoie.




 Amestecam totul bine si se poate servi cu o salata verde cu morcov.

Pofta buna!










Papricas cu carne de pui


Papricasul este o mancare ungureasca in care vedeta principala este ceapa si boiaua de ardei iute care ii da o aroma usor picanta. Stiu ca se face cu smantana, insa noua ne place cu muuuulta ceapa si fara smanatana :) Deci, e un papricas mai diferit decat alte retete.

Ingrediente:

- 2.2 kg ceapa
- 700 g carne de pui ( se poate folosi si carne de curcan)
- 2 ardei ( preferabil rosu)
- 1/2 lingurita boia de ardei iute
- 4-5 linguri de ulei 
- sare si piper


Mod de preparare:

Eu am avut pui de curte trimis de soacra-mea si va recomand, daca aveti ocazia, sa pregatiti papricasul cu carne de pui de curte decat cu cel cumparat din comert. Va iesi un papricas mai gustos. Daca nu aveti carne de pui, puteti folosi si carne de curcan. Eu folosesc de obicei aripile si ciocanelele de curcan.

Papricasul va iese mai gustos daca si ceapa este una foarte buna care isi lasa un suc propriu.

Incepem cu carne de pui. Eu am folosit pieptul si pulpele de la pui. Se spala carne bine si se pune la fiert pentru 30-40 minute. Atentie! Apa in care va fierbe puiul nu se arunca. Se va folosi mai departe. Si daca veti folosi pui din comert, atunci nu trebuie sa il lasati atat de mult la fiert. E suficient sa il lasati aproximativ 15-20 minute.


Intre timp, ne apucam de curatat ceapa pe care o spalam si pe care o vom toca marunt. Desi se poate folosi si robotul de bucatarie pentru a toca ceapa, eu prefer sa o toc cu ajutorul unui cutit bine ascutit :) Mi se pare ca daca pun ceapa in robot, am o aroma prea consistenta de ceapa care nu e tocmai pe placul meu. Peste ceapa curatat, adaugati apa astfel incat sa nu plangeti prea mult in timpul tocatului :).



Dupa ce am tocat toata ceapa, adaugam ulei intr-o cratita, punem ceapa la calit impreuna cu o lingurita de sare si acoperim cu un capac. O sa vedeti ca practic nu se caleste, fiind foarte multa, ci isi va lasa un suc propriu. 


Ce trebuie sa stiti e ca depinde foarte mult de ceapa pe care o aveti. De data aceasta ceapa mea nu si-a lasat suc suficient asa ca, dupa ce a devenit sticloasa, am ales sa adaug doua cani de apa calduta si sa o mai las acoperita pentru 15 minute. Tot acum veti pune si ardeiul rosu pe care in prealabil il veti toca marunt, 1/2 lingurita de boia si putin piper.

Eu am uitat sa cumpar ardei si am folosit ce mai aveam in frigider. Doar unul a fost rosu, dar noroc cu soacra-mea care imi trimisese ardei tocat la borcan( daca aveti asa ceva atunci va recomand sa folositi o lingura cu mot pentru cantitatea de ceapa pe care am folosit-o eu). Acum, nu e bine nici sa folositi prea mult ardei pentru ca ceapa este cea care da gust mancarii in acest caz si daca veti pune prea mult ardei, ii va schimba gustul. Nu folositi nici foarte multa boia pentru ca ii schimba gustul si veti simti ca este totusi prea multa boia. Folositi cat sa ii dea un pic de culoare. 


Intre timp, carnea care a fiert am scos-o si am lasat-o acoperita. Cum spuneam mai devreme, apa in care a fiert carnea nu am aruncat-o, ci am strecurat-o si dupa cele 15 minute, am adaugat carnea peste ceapa si am completat cu apa in care aceasta a fiert. 


Pentru fierberea carnii am folosit cam 1l de apa, dar peste papricas am pus mult mai putin. Am folosit cam 500 ml. Nu e bine nici sa puneti prea multa apa, ci cat sa acoperiti totul. Daca mai este nevoie, mai adaugati treptat. In plus, cum am mai spus, depinde foarte mult de ceapa pe care o avem , pentru ca daca nu isi lasa suficient suc, atunci trebuie sa aduam noi mai multa apa, dar daca are suficient suc, atunci folosim noi mai putina apa. Papricasul trebuie sa aiba o consistenta si sa nu fie prea lichid. 

Acoperim cratita pe jumatate si o vom lasa la foc mic pana cand apa va scadea si papricasul nostru se va lega( cam 40-50 de minute). Daca ati citit si alte retete de pe blog, o sa vedeti ca prefer sa prepar mancarea la foc mic pentru ca mi se pare ca o mancare are o reusita mai buna daca nu este grabita. Tot acum, putem sa mai adaugam sare si piper.

Mancarea este gata in momentul in care apa a scazut si ceapa este facuta. 

La final, trebuie sa arate cam asa:


Este una din retele noastre preferate!
O puteti servi cu piure, paste sau galusti.

Pofta buna!













vineri, 15 noiembrie 2013

Snitel de porc

La " Preparate cu carne de pui" am adaugat azi reteta pentru snitel de pui. Iata si link-ul http://retetemio.blogspot.com/2013/11/snitel-de-pui.html .

Snitelul de porc se prepara aproape la fel doar cu mici diferente pe care le voi specifica la momentele potrivite.

Ingrediente:

-300 g carne de porc, fara grasime ( de preferat cotlet de porc sau muschi)
- 100 g faina
- 3 oua
- sare, piper si boia
- ulei pentru prajit



Mod de pregatire:

Curatam carnea de grasime, orice alte pielite sau tendoane pentru a nu se strange snitelul cand il prajim. Taiem carnea in felii subtiri. Asezam folie de plastic pe un blat de lemn si adaugam feliile de carne peste care punem o alta folie de plastic si batem feliile cu ajutorul unui ciocan de snitel. In acest fel, nu facem foarte multa mizerie in bucatarie si snitelul se bate mai bine.



Punem faina pe o farfurie si ne apucam de batut oualele peste care punem sare, piper si boia. Cine doreste adauga si delikat, dar eu nu il folosesc. Prefer sa condimentez mancarea folosindu-ma de sare, piper, boia si ce mai am nevoie. Sunt de parere ca delikat-ul din comert e plin de E-uri nefolisitoare :)



Feliile de porc astfel pregatite le vom trece prin faina, ou, faina si din nou ou( in acest fel vor iesi mai pufoase) dupa care le vom punem la prajit in ulei incins.




Le vom praji pe fiecare parte pret de cateva minute pana cand vor prinde o culoare aurie. Din acel moment, le putem scoate si le vom pune pe hartie absorbanta pentru a scapa de surplusul de ulei.


Vom proceda la fel cu restul de carne ramasa si vom schimba uleiul pentru ca se arde destul de usor din cauza fainii.

Se pot servi cu orice fel de garnitura... piure, salate...dupa preferinte.

Pofta buna!